16 detí rozvíjalo svoj pohyb a športový talent na 3-mesačnom tenisovom kurze.

11

Jedným z cieľov organizácie PIEROTT je dať deťom priestor pre zmysluplnú činnosť a aspoň na chvíľku ich dostať preč od počítačov a televízorov. 

Pri našich aktivitách sa presviedčame, že deti športovať chcú, ak na to majú vytvorené podmienky. Presviedčame sa ale aj o tom, že často športujú deti, ktorých rodičia si to môžu finančne dovoliť. Niektoré deti takéto šťastie nemajú, a preto je trénerom k dispozícii menší počet detí, ako by sme si všetci želali. 

Pre objektívnosť je potrebné dodať, že talent s peniazmi priamo nesúvisí. Aj bohatšie deti môžu mať veľký talent. A aj chudobnejšie dieťa, ktorému dáte k dispozícii najlepšieho trénera a podmienky pre rozvoj, nemusí veľa dosiahnuť.

Každé dieťa môže hrať tenis

Jedným z najkrajších športov je aj tenis. O tenise sa hovorí, že ho môžu hrať iba bohaté deti. Preto sme sa rozhodli, že zaplatíme tréningy deťom vo veku 5 až 7 rokov po dobu 3 mesiacov. Ako partnera pre tento pilotný projekt sme si vybrali Tenisovú akadémiu Prešov. Odborným garantom projektu bol Tomáš Ševcov, ktorý je reprezentačný tenisový tréner pre deti do 12 a do 14 rokov.  Druhým trénerom bol Ivan Pouš, bývalý tenisový hráč a v súčasnosti tréner. 

Našim zámerom bolo nájsť 8 detí, ktoré by mali po dobu 3 mesiacov zabezpečené kurty, trénerov, rakety, loptičky. Nemuseli by mať žiadne skúsenosti s tenisom, žiadne vybavenie, stačila chuť vyskúšať niečo nové.  Neexistovali žiadne podmienky prijatia alebo neprijatia do tenisového kurzu PIEROTT. Stačilo sa prihlásiť.

Nakoniec záujem rodičov prekonal naše plány a prihlásilo sa nám 16 detí. 

12 tréningov pre 16 detí

Prvý tréning sa uskutočnil v sobotu 9.11.2019.  Deti sme rozdelili do dvoch skupín, každá skupina absolvovala hodinový tréning. Keďže na kurte boli vždy prítomní dvaja tréneri, v jednej skupine boli maximálne 4 deti. Prvých 8 tréningov sa deti učili základy, nechýbali rôzne zábavné aktivity, všetci sa postupne zlepšovali. 

Po týchto 8 tréningoch sme deti pomiešali podľa toho, ako im to tenisovo išlo. V jednej skupine boli deti, ktoré boli mladšie, alebo brali tréningy  ako zábavu. V druhej skupine už boli deti, ktoré urobili najväčší pokrok, mali k tréningom dobrý prístup a majú značný potenciál pre ďalšie napredovanie.

Pripravujeme kurz pre ďalšie deti

My sme boli na každom tréningu a pozorne sme sledovali vývoj detí. 12 tréningov ubehlo veľmi rýchlo. Cítime, že niektoré deti majú potenciál niečo dosiahnuť a preto budeme hľadať cesty, ako ich aj naďalej podporovať.  Naše možnosti sú závislé od sponzorov a firiem, ktorým záleží na podpore detí a športu. Preto budeme radi za každú finančnú podporu. Pomôžu nám aj 2% z daní. 

Rozhodli sme sa, že spustíme druhý nábor do tenisovej akadémie PIEROTT. Začneme v zime 2020 opäť v Prešove.

Referencie rodičov:

Rodičia Nelky – 6 rokov

,,Do vášho projektu som svoju dcérku Nelku prihlásila náhodou – upútal ma váš bilboard k tomuto projektu. Nakoľko Nelka miluje pohyb a pomaly rozvíja a skúša rôzne športy, po otázke, či by chcela chodiť na tenis, odpovedala jednoznačným áno. Rekreačné „raketove“ športy jej veľmi nešli, tak trochu som mala obavy, či ju to osloví. Obdivujem však na nej, že sa chce naučiť a venovať aj niečomu, o čom vie, že jej tak nejde. A v tom ju chcem podporovať – že tréningom, vôľou, skúšaním a disciplínou sa dá byť lepším. A ona to dokázala. Tenis ju baví, je na seba hrdá ako sa dokázala zlepšiť  a ja tiež. Veľká vďaka tomuto projektu, trpezlivým a profesionálnym trénerom. Vďaka nim sa na každú hodinu tešila a stále teší. “

Rodičia Matúša – 5 rokov

,,Na projekt sme sa prihlásili preto, lebo som pre syna hľadala nejaký šport, keďže je dosť živý. Prvotne som rozmýšľala skôr o karate, ale žiaľ neboli tréningy pre nás vo vhodnom čase. Keď som natrafila na Váš projekt,  neváhala som ani sekundu, lebo to bola príležitosť zadarmo vyskúšať, či to syna zaujme, či mu to pôjde a podobne. Som veľmi rada, že som nato natrafila aj to, že to syna mimoriadne zaujalo, aj keď mu to až tak nejde, tak sa nevzdáva. Páči sa nám, že na 3-4 deti je jeden tréner, takto je ten prístup oveľa individuálnejší. Ako rodičom nám to dalo iný pohľad na svoje dieťa ako v bežnom domácom prostredí. A teda aj zistenie v čom má naše dieťa nedostatky a na čom s ním treba popracovať.  SRDEČNE ĎAKUJEME.“

Rodičia Juraja – 8 rokov

,,V prvom rade veľmi Vám fandím. V dnešnej dobe a v našom meste je málo projektov, ktoré rozvíjajú deti. My, naša rodina, sme športovo ladená. Deti podporujeme a snažíme sa ich viesť zdravým spôsobom života. K vašej neziskovej organizácií sme sa viac menej dostali cez internet a zúčastnili sme sa aj podujatia PIEROTT DAY  a začali Vás sledovať na FB. Keď prišla táto ponuka, neváhali sme. Juraj je športovec telom aj dušou. Na tréning sa teší, spoznal nových priateľov. Tréner je pre neho autorita, čo je pri Jurajovi občas komplikovane. Takže veľké ďakujem patrí aj Vám, že ste nám dali takú možnosť.“

Rodičia Katky – 7 rokov

,,S celým tenisovým projektom som veľmi spokojná. Prístup trénerov je profesionálny a zároveň priateľský a PIEROTTu som za tento projekt veľmi vďačná. Dcéra má pohyb a šport veľmi rada, a tak sme s manželom uvažovali, na aký šport ju v tak nízkom veku prihlásime. Keď som uvidela tenisový kurz, tak som sa potešila. Určite budeme radi pokračovať v tenise aj po ukončení tohto projektu. Ešte raz ďakujeme za úžasnú skúsenosť pre dcérku. “

Rodičia Dalibora – 8 rokov

,,Všetky moje 3 deti obľubujú pohyb ako taký, asi ako každé dieťa v tomto veku. Vedieme ich k poznávaniu všetkých športov a pohybových aktivít. Keďže Dalibor je najstarší, od mala sme videli, že jeho obratnosť, presnosť a rýchlosť bude dobrým predpokladom pre šport. Nevedeli sme však, ktorým smerom sa bude uberať. Zvažovali sme atletiku, gymnastiku, karate, ale jeho to stále ťahalo k „odpaľovaniu“, triafaniu, loptičky. Preto by sme boli radi, aby pokračoval v tomto športe. Ako matka si myslím, že sa v tenise našiel a má predpoklady k zdokonaľovaniu sa. Dcéra Violka má ešte len 5 rokov a je ťažké povedať, či by zotrvala dlhodobejšie v tomto športe. Aj keď vďaka Vašej akadémii urobila viditeľný pokrok. Ak by tento projekt nevznikol a nedali by ste nám šancu na vyskúšanie, neviem, či by sme to pri 3 deckách finančne zvládli. No keďže sa Dalibor na tenis už pred rokom pýtal, urobila by som maximum, aby som mu mohla vyhovieť a skúsiť to. Ak by sa kurz opakoval, prihlásila by som aj toho najmenšieho.“